Vize pro císařskou louku

Naším novým projektem v ateliéru na tento semestr je návrh vlastní stavby na Císařské louce. První týden semestru jsme se vydali na Dívčí Hrady a potom na samotnou Císařskou louku, abychom si "osahali" terén. To, co nás čekalo, bylo převážně zklamání- aspoň pokud mluvím za sebe.
Ostrov je sice velmi dobře položený a výhledy z něj jsou naprosto úžasné, bohužel si jej ale jeho návštěvníci příliš neužijí, pokud se tedy nejedná o hráče golfu.
Na Císařské louce se nachází golfové odpaliště, které zabírá mnoho prostoru, který by se dal využít jiným způsobem. Spoustu místa zabírá také karavan camping a skladiště lodí, je tu také oplocená a relativně zanedbaná plocha, u které můžeme jen hádat, k čemu slouží.
Moje vize budoucnosti pro císařskou louku rozhodně obnášízrušení golfového a navrácení původního fotbalového hřiště, které se zde nacházelo přes sto let. Poté bych zpřístupnila co největší množství nyní oplocené plochy a zrušila karavan camping, který podle mého názoru na takovémto místě nemá co dělat.
Celý ostrov by pak sloužil jako jeden velký park, kam by si lidé chodili odpočinout, projít se, zahrát si fotbal nebo se podívat na trénující veslaře. Konaly by se zde také různé menší kulturní a společenské akce a bylo by možné zde vystavovat různá umělecká díla, která by umocnila požitek z tohoto místa. Jednalo by se o místo plné života, multifunkční prostor, který nemá nikdo vyhrazený pro sebe, ale který je naopak otevřený všem. Místo kde lidé mohou trávit svůj volný čas spolu i každý zvlášť a které se stane každodenní součástí jejich životů...

Komentáře

Oblíbené příspěvky