Emergency Hut

Tak a je to tady. Sedmnáctého října jsme dostali zadání dalšího, tentokrát už trošku víc opravdického projektu s názvem Emergency hut. Mělo se jednat o malou chatku, buňku či chýši, prostě místo na přespání, nějaký úkryt. Na nás záleželo, kam ho umístíme a pro koho bude určený, mohli jsme si příběh projektu vymyslet.
My jsme se rozhodly postavit si úkryt pro nás, tedy pro dvě osoby a umístily jsme ho na břeh jezera na skotském ostrově Mull. Inspirací pro nás byla hlavně vlastní zkušenost- v létě jsem trochu cestovala po Skotsku, byla jsem ale zaskočená, že je tam prakticky nemožné narazit na nějaké místo k přespání nebo alespoň úkryt před deštěm.
Výchozími rozměry naší práce byly rozměry lidského těla. Začaly jsme tedy tím, že jsme se navzájem přeměřily vestoje (zjistila jsem, že měřím asi o pět centimetrů víc, než jsem si myslela), vsedě, při zavazování tkaniček, při protahování,…. Snažily jsme se zachytit všechny potřeby turisty s těžkou krosnou a vytvořit místo, které by bylo schopné je naplnit, ale zároveň zabíralo co nejméně místa.
Nakonec jsme se rozhodly ztvárnit naši kabinku formou dřevěného kvádru s předsunutou stříškou. Stěna se vstupními dveřmi je kvůli výhledu na jezero částečně prosklená, v ostatních stěnách jsou pak otvíratelná okna, která zajišťují zároveň osvětlení i odvětrání objektu. Uvnitř se nachází dvě postele, z nichž se dá případně vytvořit ještě třetí pomocí sklápěcího prkna- to v případě, že by do kabinky zavítali najednou tři cestující. Pod postelemi se pak nachází ještě úložný prostor, do kterého se vejdou celkem čtyři standardně velké krosny.

Poté, co jsme si kabinku navrhly, jsme se pustily do lepenkového modelu v měřítku 1:10 a týden na to jsme vyráběli ještě plakát s půdorysem a řezem kabinky a s dvěma axonometriemi.

Komentáře

Oblíbené příspěvky